BLOG: Verdunnen en Mengen
Hoewel je essentiële oliën zeer veelzijdig kunt toepassen, is het belangrijk om te weten hoe je dit op een veilige manier doet. In dit blog geef ik je graag een aantal handvatten en richtlijnen, zodat jij je oliën op een veilige en verantwoorde manier kunt inzetten.
VERDUNNEN
Essentiële oliën zijn erg geconcentreerd en daardoor zeer krachtig. Om deze op een veilige manier te gebruiken, dien je ze te verdunnen. Hierdoor wordt je essentiële olie beter opneembaar door je huid en helpt het om vervlieging te verminderen / voorkomen, waardoor je langer geniet van de werking van de olie. Daarbij zorgt het verdunnen van de essentiële olie voor een verminderde kans op huidreacties. Ook gaan je essentiële oliën langer mee, omdat je minder nodig hebt om te gebruiken. Niet alleen veilig, maar ook duurzaam voor het milieu en natuurlijk ook voor je portemonnee.
Met het verdunnen van essentiële olie houdt je onder andere rekening met het doel van het gebruik, en de leeftijd van de gebruiker en zijn of haar gezondheid*. Denk bijvoorbeeld aan medicijngebruik, zwangerschap en ziekte. Er zijn in verschillende situaties waarbij je bepaalde essentiële oliën niet mag gebruiken. Laat je hierover goed voorlichten.
Daarbij is ook de plek op het lichaam van belang bij de mate van verdunning. De volgende verdunningstabel (voor volwassenen) kun je aanhouden als richtlijn:
% essentiële olie | Aantal druppels essentiële olie |
Gezicht | 0,2 - 1,5% | 0,3 - 4,5 druppels per 10 ml |
Lichaam | 1,5 - 3,0% | 4,5 - 9 druppels per 10 ml |
Bad | 1,0 - 4,0% | 3 - 12 druppels per 10 ml |
Specifiek klachten | 4,0 - 10,0% | 12 - 30 druppels per 10 ml |
Acute pijn / wonden | 5,0 - 20,0% | 15 - 60 druppels per 10 ml |
N.B. Begin altijd met het laagste percentage en bouw op indien nodig.
Bron: Jacqueline van Liere, Makor Care.
💡 TIP: Een makkelijke leidraad die je kunt gebruiken is: 1 druppel essentiële olie per 1 theelepel (ca. 5 ml) draagolie voor een verdunning van 1%.
MENGEN
Zoals je wellicht weet, mengt olie niet met water. Je hebt dus een stof nodig die vetoplosbaar is, zoals één (of een combinatie) van de onderstaande producten:
- Een draagolie, zoals gefractioneerde kokosolie, amandelolie of jojobaolie
- Een vet, zoals shea boter, mango boter of kokosolie
- Een andere vetoplosbare stof, zoals alcohol (96%), castillezeep of een andere (basis)zeep
De volgende producten zijn wateroplosbaar en mengen dus niet met je essentiële olie:
- Water
- Hydrosolen
- Witch Hazel
- Glycerine
- (Epsom)zout
Uiteraard kun je wel producten maken op basis van wateroplosbare stoffen. Gebruik dan een emulgator om het oliegedeelte en het watergedeelte met elkaar te kunnen mengen en helpt om je essentiële olie beter te verspreiden. En bij voorkeur ook een conserveringsmiddel, aangezien water kan zorgen voor allerlei gisten, schimmels en bacteriën in je eindproduct.
BASIS TIPS
Zin om aan de slag te gaan? Bekijk dan de volgende tips en informatie voor het maken van je eigen producten.
Kamerspray
Een room spray kun je maken op basis van alcohol (96%). Vul je flesje met druppels essentiële olie en vul aan met de alcohol. Alcohol werkt tegelijkertijd als een conserveringsmiddel, waardoor je blend lang kunt gebruiken, zonder dat deze 'vies' wordt.
> Wil je liever een spray maken op basis van een wateroplosbare stof, zoals witch hazel en/of een hydrosol, gebruik dan een emulgator om het water en je essentiële olie te mengen, bijvoorbeeld de plantaardige emulgator solubol.
> Gebruik je liever geen emulgator, begrijp dan dat je essentiële oliën op het wateroppervlakte zullen blijven drijven, terwijl de opening van het rietje van je spraytop onderin de fles zit. Goed schudden voor gebruik is dan zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat je oliën uit je spraytop komen.
Badzout (epsom zout)
Wil je een heerlijk badzout maken, meng dan de essentiële olie eerst met een draagolie, voordat je deze verder mengt met het (epsom)zout. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld gefractioneerde kokosolie of amandelolie.
Belangrijk te weten bij het maken van badzout is dat je enkel essentiële oliën dient te gebruiken die geschikt zijn voor het gebruik in bad, en dat je deze juist verdunt door deze eerst te mengen met een draagolie. Zodra je in een warm bad zit, gaat je huid open en is deze nog gevoeliger. Het badzout smelt in het warme water, waardoor de essentiële oliën weer vrijkomen op het wateroppervlak. Aangezien deze niet mengen met het badwater, is het belangrijk dat deze verdund zijn (middels de draagolie), voordat deze in contact komen met je warme, gevoeligere huid.
Crèmes en balsems
Voor het maken van een crème gebruik je vaak een boter, zoals shea boter of (vaste) kokosolie. Voor balsems wordt vaak was gebruikt, zoals sojawas of bijenwas. Uiteraard kun je boters en was ook combineren.
De boter en/of was smelt je langzaam au bain marie, zodat de waardevolle eigenschappen worden behouden en deze niet verbranden. Zodra je boter en/of was is gesmolten, laat je deze vervolgens weer iets afkoelen, voordat je de essentiële olie toevoegt, zodat deze niet vervliegen door de warmte.
💡 TIP: Wil je je uiteindelijke crème iets luchtiger maken, gebruik dan een mixer om je eindproduct luchtiger te kloppen.
💡 TIP: Bekijk hier een fijn recept voor het maken van je eigen lippenbalsem.
Lotions
Wil je een meer vloeibare lotion maken, dan voeg je een wateroplosbare stof toe aan je olie/boter/was mengsel, bijvoorbeeld (demi)water, hydrosol of witch hazel.
Om het watergedeelte en het oliegedeelte met elkaar te kunnen mengen heb je een emulgator nodig, eventueel een co-emulgator om een stabiel mengsel te krijgen en schifting te voorkomen, en een conserveringsmiddel voor de houdbaarheid van je blend. Het maken van een lotion is dus iets ingewikkelder om te doen, maar met de juiste producten en een goed recept zeker niet onmogelijk.
Je verwarmt de boter en/of was samen een emulgator (bijvoorbeeld Olivem 1000) en co-emulgator (bijvoorbeeld Cetyl Alcohol) tot 70°C. In een tweede kom doe je hetzelfde met de wateroplosbare stof. Zodra beide mengsels de temperatuur van 70°C hebben bereikt, voeg je deze samen en mix je met een melkopschuimer of staafmixer totdat er een melkachtig geheel ontstaat. Laat het mengsel afkoelen tot 45°C en voeg het conserveringsmiddel toe (bijvoorbeeld Cosgard (Geogard® 221)) en de essentiële oliën. Meng goed door elkaar en laat afkoelen. Het mengsel zal langzaam dikker worden.
💡 TIP: Maak je graag (verzorgings)producten op waterbasis, gebruik dan een conserveringsmiddel om de houdbaarheid van je product te verlengen. Water kan namelijk 'viezig' worden in loop van de tijd, dus je dient deze te beschermen tegen allerlei gisten, schimmels en bacteriën. Eén van de producten die je hiervoor kunt gebruiken is Cosgard (Geogard® 221), een biologisch conserveringsmiddel.
💡 TIP: Zoek je meer informatie en recepten over het maken van crèmes, lotions en zeep, dan is dit boek een echte aanrader (te bestellen bij bol.com).
_____
Disclaimer:
* Het is heel belangrijk dat je 100% zuivere essentiële oliën gebruikt en je goed laat voorlichten welke oliën je op een verantwoordelijk manier kunt innemen en welke oliën je niet kunt innemen.
** Er bestaat een mogelijke wisselwerking tussen medicijnen en essentiële oliën, waaronder een versterking van de bijwerking van medicijnen. Raadpleeg je arts als je vragen hebt over de implementatie van essentiële oliën in je dagelijkse routine. Let met name op bij een (mogelijke) zwangerschap en bij gebruik van bloedverdunners, welke essentiële olie veilig te gebruiken is. Ook voor kinderen gelden aangepaste richtlijnen. Raadpleeg hiervoor een gekwalificeerd arts.
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. De informatie is niet bedoeld om diagnoses te doen, niet bedoeld te behandelen, genezen en voorkomen in geval van ziekten, dan wel ter vervanging van medische raad van professionele artsen en medicijnen. Iedereen die aan een ziekte of verwondingen lijdt, dient een gekwalificeerde arts te raadplegen.
_____
Volgend
🌟 LEES TIPS
DIY: Lippenbalsem maken
Lekker aan de slag met je essentiële oliën? Maak je eigen lippenbalsem. Heerlijk in de koude periode van het jaar, of juist...
DIY: Geurkaarsen maken
Wist je dat je heel eenvoudig je eigen kaarsen kunt maken? Leuk voor de winter als de kaarsen weer uit...
DIY: Bruisballen maken
Kun jij ook zo genieten van een heerlijk bad? Maak dan eenvoudig je eigen bruisballen.